Aftrap restauratiecampagne en nieuwe Rubensfeesten in de steigers

Rubenskasteel
Het Rubenskasteel in Zemst.
Het herbestemmingstraject van de het Rubenskasteel gaat een nieuwe fase in. Het ontwerpteam is volop bezig aan de voorbereiding van de restauratiecampagne. De werken starten in 2026. Er komt ook een nieuwe editie van de Rubensfeesten.

Toerisme Vlaanderen kocht het Rubenskasteel in 2019 met het doel het een nieuwe bestemming te geven. Na veel overleg met verschillende partijen maakte ze het definitieve toekomstplan in 2023 bekend: het kasteeldomein wordt het centrale vertrekpunt van een bredere toeristische ‘Rubensregio’. Lokale bewoners en bezoekers uit binnen- en buitenland zullen er de plekken kunnen ontdekken die Rubens inspireerden. Het plan omvat een belevingspark en -centrum gewijd aan Rubens, een brasserie, vergader- en congresfaciliteiten, en een gastenverblijf.

Vijf miljoen euro

De volgende stap in het proces is de aftrap van de eerste fase van de restauratiecampagne. Hoewel de werken pas begin 2026 van start gaan, zijn de voorbereidingen door het ontwerpteam in volle gang. De restauratie, met een budget van 5 miljoen euro, omvat onder meer de renovatie van de gevels en het dak van het kasteel, de herstelling van de waterpartijen rond het kasteel en de volledige restauratie van de rentmeesterswoning.

Rubensfeesten

Het domein is momenteel afgesloten voor noodzakelijke onderzoeken. Toch wil Toerisme Vlaanderen samen met de gemeente Zemst het rijke verhaal van deze bijzondere erfgoedplek blijven delen. Daarom zal in oktober 2025 een nieuwe editie van de Rubensfeesten doorgaan. Het Rubenspalet, een organisatie van verenigingen en bewoners met een passie voor erfgoed, zal de feesten opnieuw vormgeven.

Lees hier meer over de plannen.