De Smaakhaven wordt het culinair belevingscentrum van Vlaanderen
In deze unieke trefplaats voor chefs, makers, ondernemers en foodies worden tradities bewaard en innovaties gecreëerd. In o.a. workshops, proeverijen, expo's, aan een gastentafel, in een bar en shop proeven bezoekers uit binnen- en buitenland van het Vlaams vakmanschap, terwijl ze de verhalen zelf mee op smaak brengen. Hier krijgt alles wat Vlaanderen culinair te bieden heeft, het podium dat het verdient.
Het belevingscentrum zal neerstrijken in het historische Loodswezengebouw. Peter De Wilde, CEO van Toerisme Vlaanderen en voorzitter van de jury: "Het ontwerpteam dat zal instaan voor de renovatie en herbestemming van het Loodswezen en de Boeienloods bestaat uit HUB en Origin. Het bewijst in hun voorstel de integratie van architectuur, stabiliteit en technieken zeer goed te beheersen. Dit zijn cruciale kwaliteiten bij de herbestemming van een iconische erfgoedsite als het Loodswezen en de Boeienloods. Bovendien bewijst het ontwerpteam a.d.h.v. referenties dat het erin slaagt nieuwe elementen in te passen met respect voor de historische laag van een gebouw."
Diep begrip van historische gelaagdheid
HUB en Origin vullen elkaar mooi aan en werkten eerder al samen aan andere renovatieprojecten in de stad. HUB Architecten is een bureau voor architectuur en stadsontwerp. Origin Architecture & Engineering legt zich dan weer toe op het herwaarderen van historisch waardevolle gebouwen en sites. Zij vormen een interdisciplinair team van architecten, ingenieurs en historici met een passie voor erfgoed. Samen werkten ze al aan de renovaties van zowel het stadhuis als het oud gerechtshof in Antwerpen.
Koen Kennis, schepen voor Toerisme van de stad Antwerpen: “Het iconische Loodswezengebouw en de Boeienloods op het Eilandje worden de thuisbasis van het culinaire belevingscentrum Smaakhaven. Culinaire ondernemers zullen hun kennis en innovatie in de toekomst kunnen demonstreren in prachtig vernieuwd historisch erfgoed. Daarvoor tekent het multidisciplinair team dat ook al het Schoon Verdiep zo prachtig renoveerde. Kortom, Smaakhaven wordt culinair patrimonium om van te smullen, buiten mooi en binnen lekker!”

Bruisende plek
Het Loodswezengebouw werd plechtig ingehuldigd op 14 juli 1895. Na 3 jaar intensief bouwen verrees op de Zeeuwse Korenmarkt het iconisch gebouw dat vandaag mee de skyline van Antwerpen bepaalt. De herinrichting van de Scheldekaaien en de renovatie en herbestemming van het Loodswezen en de Boeienloods, zullen deze plek nieuw leven inblazen. Peter de Wilde: "Ooit was het Loodswezen en bruisende plek. Het hart van de haven en de spil van heel wat maritieme activiteiten. Die verbindende rol zal het Loodswezen in de toekomst opnieuw spelen. Met respect voor de ziel van de plek, zal het gebouw een cruciale rol spelen in het koesteren en bestendigen van de Vlaamse eet- en drinkcultuur."

De geschiedenis van het Loodswezen
Eeuwenlang waren de Scheldekaaien het epicentrum van de Antwerpse haven. Doorheen de jaren werkten tal van maritieme diensten samen in het Loodswezengebouw om o.a. het scheepvaartverkeer in goede banen te leiden. De verschillende organisaties waren gebaat bij elkaars nabijheid en de plek gonsde van bedrijvigheid.