Kasteeldreven krijgen nieuwe zomereiken

Kasteel van Poeke
Poeke - Herfst
Op het kasteeldomein van Poeke worden vanaf 5 december twee dreven opnieuw aangeplant met nieuwe bomen. Toerisme Vlaanderen bestelde daarvoor 75 jonge zomereiken. De groendienst van gemeente Aalter helpt dinsdag een volledige dag mee met parkwachter Niek Van Durme om die vakkundig te planten.

In dreef 10ab, aan de achterkant van het kasteel, en van dreefsegment 9, waar een nieuwe toegangsweg komt, waren in de loop der jaren veel bomen afgestorven zodat vernieuwing zich opdrong. In de winter van 2021 werden de overgebleven dreefbomen al gekapt en verzaagd tot balken en planken waarmee in de herfst van 2024 een nieuwe windschuur wordt gebouwd op de hoevesite. Sommige stammen konden echter niet verzaagd worden omdat er te veel ijzer diep in het kernhout zat. Tijdens de Eerste Wereldoorlog had het Duitse leger een schietbaan op het domein en blijkbaar schoten niet alle soldaten even scherp. Deze stammen vind je nu als zitbalken op het domein.  

 Ecologische vellingen

 Het planten van de 75 jonge eiken is een secuur werkje, dat met de hulp van groenarbeiders van de gemeente Aalter en mensen van Mivalti uit Tielt zal worden volbracht. De heraanplant van de dreven valt ook samen met het groot winteronderhoud van het domein, uitgevoerd door lokale maatwerkbedrijven Mirto (Eeklo en Drongen) en Demival (Deinze). Zij staan in voor het maaien van de dreven en oevers, het scheren van de hagen en het verwijderen van de dode buxusplanten uit de Franse tuin.   

Begin volgend jaar staan nog een aantal veiligheidsvellingen op het programma, zoals de kruinen afzagen van een 15-tal dode bomen. Met deze ‘ecologische vellingen’ kunnen boombewonende dieren, zoals spechten, vleermuizen en bepaalde kevers hun plaatsje behouden in de stam, maar vermijden we ook gevaarlijke toestanden voor de bezoekers van het park.