Vijvers en grachten krijgen groot onderhoud

Kasteel van Poeke
Kasteel van Poeke - persmoment-60
Wist je dat in vijvers en grachten meer dan 1.000 diersoorten kunnen leven? Van kleine zoogdieren en vogels tot amfibieën, vissen en ongewervelde dieren, zoals watervlooien, slakken en kevers. Om ze in de toekomst een betere biotoop te geven, voeren we na de zomer ingrijpende onderhoudswerken uit. Ter voorbereiding daarvan, laten we het water uit de vijver nu al af en maken gebruik van de gelegenheid om de funderingen van het kasteel na te kijken.

Op een aantal plaatsen in de vijver en de grachten is het slib vervuild en moet het geruimd worden. Dat gebeurt niet alleen om de vervuiling aan te pakken, maar ook om de stabiliteit en de funderingen van het kasteel, de bruggen en de kaaimuren te kunnen onderzoeken. Tegelijk laten we werken uitvoeren om het waterpeil in de toekomst beter te kunnen regelen.

Om te voorkomen dat de kasteelvijver en langsgrachten droog komen te staan nadat amfibieën en watervogels eieren hebben gelegd, wordt het water nu al afgelaten. Zo geven we de kans aan de waterfauna om tijdig te verhuizen naar een andere locatie. We willen de dieren niet storen tijdens hun voortplantingsseizoen en kiezen daarom voor deze preventieve, diervriendelijke aanpak.

Het ruimen is een noodzakelijke activiteit zodat de vijver en grachten in de toekomst gezond blijven. Wij plannen deze activiteit na de zomerperiode omdat de grondwaterstanden dan het laagst zijn en het slib vooraf kan uitdrogen. Het is dan makkelijker uit de vijver te scheppen en af te voeren. Deze werken zullen de schoonheid van de vijver en directe omgeving tijdelijk besmeuren.  

Met deze werkzaamheden willen we het domein van Poeke nog mooier en gezonder maken, waar de bezoekers in de toekomst ten volle van kunnen genieten.  

 

Gerelateerde items