Fases en tijdlijn

Smaakhaven
Toerisme Vlaanderen bereidt de ontwikkeling van de Smaakhaven nauwgezet voor. In verschillende fases krijgt zowel het gebouw als het concept verder vorm.

De fases

2021

Voltooid

Fase 1 - Ontwikkeling concept

Aankondiging herbestemming en marktonderzoek

Op 23 april 2021 kondigt Zuhal Demir, minister van toerisme, de herbestemming aan van het Loodswezen en de boeienloods tot culinair centrum. In het najaar start Toerisme Vlaanderen een marktonderzoek naar internationale culinaire centra.

2022

Voltooid

Fase 1 - Ontwikkeling concept

Goedkeuring concept door culinaire sector

Het concept van Smaakhaven wordt voorgelegd aan verschillende culinaire stakeholders. Maar liefst 81% is tevreden met dit concept om Vlaanderen culinair op de kaart te zetten.

2023

Bezig

Fase 1 - Ontwikkeling concept

Bouwhistorisch en technisch onderzoek

In 2023 wordt de ziel van de plek verder ontrafeld via een nieuw bouwhistorisch en technisch onderzoek.

 

2023

Voltooid

Fase 2 - Uitdieping concept

Participatief traject

2023 - 2024

Tijdens een participatief traject concretiseert Toerisme Vlaanderen de invulling van de 8 bouwstenen samen met ondernemers en bewoners. Het programma van eisen wordt ook samengesteld.

Buurtinfomoment Smaakhaven
Voltooid

Fase 3 - Ontwerpend onderzoek

Schepencollege keurt ontwerp goed

Eind 2023 keurt het Antwerpse schepencollege het definitieve ontwerp voor de heraanleg van de Loodswezensite goed. Er volgt een infomoment voor bewoners, die een eerste keer kennismaken met de Smaakhaven.

2024

Voltooid

Fase 3 - Ontwerpend onderzoek

Van bouwstenen naar verhaallijn en functies

In een eerste fase vormden de bouwstenen een dankbaar kader om het concept van de Smaakhaven verder te ontwikkelingen. We evalueren voort richting een sterke verhaallijn  en concrete functies. 

Bezig

Fase 3 - Ontwerpend onderzoek

Zoektocht naar ontwerpteam en aannemers

2024-2030

Januari 2024 - AG Vespa start met de zoektocht naar een multidisciplinair ontwerpteam voor de realisatie van de Smaakhaven en publiceert de studieopdracht.

De aanbesteding van de aannemers staat ook op de planning. Nadien zullen de werfvoorbereidingen van start gaan, gevolgd door de renovatiewerken.

Bezig

Fase 3 - Ontwerpend onderzoek

Infomoment voor bewoners, ondernemers en stakeholders

In het Loodswezengebouw brengen we dit concept tot leven, alvorens het gebouw voor een langere periode sluit wegens werken. We nodigen op zondag 6 oktober de lokale bewoners en ondernemers uit. Op maandag 7 oktober lichten we het concept toe aan de belangrijkste stakeholders en de lokale pers.

Voltooid

Fase 3 - Ontwerpend onderzoek

Smaakhaven warm onthaald tijdens VOORPROEF

Op 6 en 7 oktober stelde Toerisme Vlaanderen de Smaakhaven voor aan buurtbewoners en de Vlaamse culinaire sector. Meer dan 1.000 bewoners en 150 ondernemers kregen een 'voorproef' van het concept voor de Smaakhaven. En het enthousiasme was groot. Bekijk hieronder de aftermovie van het evenement VOORPROEF.

2030

Aankomend

FASE 4 - herbestemming afgerond

Opening

De opening van de Smaakhaven is voorzien rond 2030.

Loodswezen Antwerpen_Alfavision (23)
Loodswezen Antwerpen_Alfavision (3)
Loodswezen Antwerpen_Alfavision (61)
Loodswezen Antwerpen_Alfavision (143)

Je contactpersoon

Je contactpersoon