Minderbroeders Kapucijnenklooster wordt betekenisvolle gemeenschapsplek met evenementenruimte, logies en open tuin

Sint-Godelieveabdij & Minderbroeders Kapucijnenklooster
Kapucijnen klooster Brugge (c) Thomas De Boever

Jouw contactpersoon

Kristof Lataire
Kristof Lataire
Projectleider Sint-Godelieveabdij - Minderbroeders Kapucijnenklooster

Het Minderbroeders Kapucijnenklooster in Brugge krijgt een nieuw leven. De kerk wordt een state of the art ontmoetingsplek voor onder meer evenementen, het klooster wordt een plek voor jongeren als internaat en groepsverblijf tijdens de vakantieperiodes. De open tuin wordt een actieve broedplek waar kunst en beleving centraal komen te staan. Dat maken Toerisme Vlaanderen, de stad Brugge en een resem partners bekend. Tijdens Open Monumentendag kan iedereen kennis maken met de nieuwe plannen.

Het Kapucijnenklooster vormt samen met de Sint-Godelieveabdij aan de overkant van de straat het pilootproject van Toerisme Vlaanderen rond religieus erfgoed, De Tuin van Heden. Net voor de zomer onthulde Toerisme Vlaanderen de toekomstplannen voor de Sint-Godelieveabdij, nu is het Kapucijnenklooster zelf aan de beurt. Het klooster met bijhorende kerk en tuin is sinds december 2021 in beheer van Toerisme Vlaanderen en krijgt net als de Sint-Godelieveabdij een herwaarderingen toeristische ontsluiting volgens de Reizen naar Morgen-strategie van Toerisme Vlaanderen. Dat betekent dat het respect voor de ziel van deze unieke religieuze plek centraal staat. De belangen van bezoekers, bewoners en ondernemers moeten dus mooi in balans zijn bij die toekomstige invulling.

De zoektocht

Net zoals bij de Sint-Godelieveabdij ging Toerisme Vlaanderen via een co-creatief en participatief traject op zoek naar een nieuwe toekomst voor het Kapucijnenklooster. Na enkele concerten en een lezingenreeks kreeg elke bezoeker de kans om zijn visie op de toekomstige invulling van de site neer te pennen. Daarna konden een tiental visionaire leiders en ondernemers nadenken over mogelijke toekomstscenario’s. Volgens hen moet het Kapucijnenklooster een genereuze en inclusieve ontmoetingsplek worden, een open plek die mensen verbindt op basis van gelijkwaardigheid. Daarna waren er nog workshops voor bewoners uit Brugge en bezoekers uit heel Vlaanderen. Tot slot kreeg de jeugd het laatste woord. Dertig scholieren uit het secundair onderwijs lieten onder leiding van hogeschool VIVES hun licht schijnen over dit project en leverden ook hun toekomstideeën af.

De plannen

De co-creatieve en participatieve zoektocht leverde een concreet plan op waar investeerders, ondernemers en buurtbewoners nu verder mee aan de slag kunnen. De plek moet in de eerste plaats het verhaal van de paters zelf vertellen. Zo moet je zowel in de kerk, in het klooster als in de tuin de geschiedenis van die gemeenschap. Met de daadkracht en energie van de Kapucijnen in het achterhoofd moet het ook een dynamische en levendige plek worden. De kerk en de tuin moeten maximaal toegankelijk zijn voor bewoners en bezoekers uit binnen- en buitenland.

In het toekomstplan krijgt de Kapucijnenkerk een nieuwe invulling als state of the art ontmoetingsplek voor onder andere evenementen. Op de gelijkvloerse verdieping van het klooster worden alle nodige ondersteunende faciliteiten voorzien om die evenementen mogelijk te maken. De voormalige slaapvertrekken van het klooster op de eerste en tweede verdieping worden een internaat dat in de vakantieperiodes ter beschikking wordt gesteld voor jeugd- en groepsverblijven. De tuin wordt omgedoopt tot Franciscustuin en wordt een open hof en een creatieve broedplek met plaats voor kunst en beleving. In de bidkapel en de bibliotheek van het klooster wordt ruimte voorzien voor lokale organisaties en sociale verenigingen.

“Een kwart van het Brugse grondgebied bestaat uit historisch religieus erfgoed van kerken en kloosters,” zegt burgemeester Dirk De fauw. “Zo waren er in de 17de eeuw bijna 40 kloosters met grote tuinen in de stad aanwezig. Die lieten een ongelofelijke stedenbouwkundige erfenis achter. Als stadsbestuur vinden we het uiteraard zeer belangrijk dat dergelijke sites een nieuwe zinvolle en maatschappelijke invulling krijgen, met het grootste respect voor de ziel van deze plekken en hun erfgoedwaarde. We zijn dan ook zeer blij dat we samen met Toerisme Vlaanderen onze schouders onder dit project kunnen zetten.”  

Kom langs!

Op Open Monumentendag, op 10 en 11 september, kan je de nieuwe plannen voor het Kapucijnenklooster zelf komen ontdekken tijdens het weekend van Open Monumentendag. Op het programma staan verhalenvertellers, lezingen, concerten en koorgezang. Maar ook de Sint-Godelieveabdij gooit opnieuw de deuren open. Ontdek wat er met alle input van vorig jaar is gebeurd.  

Meer info op volgende links: