De fases
2021
Fase 1 - Ontwikkeling concept
Aankondiging herbestemming en marktonderzoek
Op 23 april 2021 kondigt Zuhal Demir, minister van toerisme, de herbestemming aan van het Loodswezen en de boeienloods tot culinair centrum. In het najaar start Toerisme Vlaanderen een marktonderzoek naar internationale culinaire centra.
2022
Fase 1 - Ontwikkeling concept
Goedkeuring concept door culinaire sector
Het concept van Smaakhaven wordt voorgelegd aan verschillende culinaire stakeholders. Maar liefst 81% is tevreden met dit concept om Vlaanderen culinair op de kaart te zetten.
2023
Fase 1 - Ontwikkeling concept
Bouwhistorisch en technisch onderzoek
In 2023 wordt de ziel van de plek verder ontrafeld via een nieuw bouwhistorisch en technisch onderzoek.
2023
Fase 2 - Uitdieping concept
Participatief traject
2023 - 2024
Tijdens een participatief traject concretiseert Toerisme Vlaanderen de invulling van de 8 bouwstenen samen met ondernemers en bewoners. Het programma van eisen wordt ook samengesteld.
Fase 3 - Ontwerpend onderzoek
Schepencollege keurt ontwerp goed
Eind 2023 keurt het Antwerpse schepencollege het definitieve ontwerp voor de heraanleg van de Loodswezensite goed. Er volgt een infomoment voor bewoners, die een eerste keer kennismaken met de Smaakhaven.
2024
Fase 3 - Ontwerpend onderzoek
Van bouwstenen naar verhaallijn en functies
In een eerste fase vormden de bouwstenen een dankbaar kader om het concept van de Smaakhaven verder te ontwikkelingen. We evalueren voort richting een sterke verhaallijn en concrete functies.
Fase 3 - Ontwerpend onderzoek
Zoektocht naar ontwerpteam en aannemers
2024-2030
Januari 2024 - AG Vespa start met de zoektocht naar een multidisciplinair ontwerpteam voor de realisatie van de Smaakhaven en publiceert de studieopdracht.
De aanbesteding van de aannemers staat ook op de planning. Nadien zullen de werfvoorbereidingen van start gaan, gevolgd door de renovatiewerken.
Fase 3 - Ontwerpend onderzoek
Infomoment voor bewoners, ondernemers en stakeholders
In het Loodswezengebouw brengen we dit concept tot leven, alvorens het gebouw voor een langere periode sluit wegens werken. We nodigen op zondag 6 oktober de lokale bewoners en ondernemers uit. Op maandag 7 oktober lichten we het concept toe aan de belangrijkste stakeholders en de lokale pers.
Fase 3 - Ontwerpend onderzoek
Smaakhaven warm onthaald tijdens VOORPROEF
Op 6 en 7 oktober stelde Toerisme Vlaanderen de Smaakhaven voor aan buurtbewoners en de Vlaamse culinaire sector. Meer dan 1.000 bewoners en 150 ondernemers kregen een 'voorproef' van het concept voor de Smaakhaven. En het enthousiasme was groot. Bekijk hieronder de aftermovie van het evenement VOORPROEF.
2030
FASE 4 - herbestemming afgerond
Opening
De opening van de Smaakhaven is voorzien rond 2030.