Eeuwenlang waren de Scheldekaaien het epicentrum van de Antwerpse haven. Doorheen de jaren werkten tal van maritieme diensten samen in het Loodswezengebouw om o.a. het scheepvaartverkeer in goede banen te leiden. Diensten als het Loodswezen, de hydrografie, de scheepvaartpolitie en de Zeevaartschool maar ook het post- en telegraafkantoor. De verschillende organisaties waren gebaat bij elkaars nabijheid en de plek gonsde van bedrijvigheid.

De loods
Haar naam ontleent het Loodswezen aan een van haar belangrijkste functies: het begeleiden van schepen doorheen een haven, in dit geval de complexe waterwegen rondom Antwerpen. Loodsen zijn ervaren nautische specialisten die kapiteins bijstaan bij het veilig navigeren van hun schepen. Zeker op de grillige getijdenrivier de Schelde waren loodsen cruciaal aan boord. Dankzij hun diepgaande kennis van stromingen, zandbanken en verkeersstromen garanderen ze een vlotte en veilige doorvaart.
Rivierloods op rust Geert De Vriese herinnert zich nog goed hoe het was om als loods zijn eerste schip te begeleiden. "De Schelde is een prachtige maar veeleisende rivier. Zonder lokale kennis zou het een ware uitdaging zijn om grote zeeschepen veilig tot in de haven van Antwerpen te krijgen. Het was mijn taak om kapiteins met raad en daad bij te staan, ongeacht de weersomstandigheden."
De loodsen worden daarin ondersteund door de dienst Hydrografie. Ook zij werkten in het Loodswezen en zorgden o.a. voor het opmeten van de vaargeulen. Harald van der Rauwelaert: "Wij meten op regelmatige tijdstippen de vaargeulen om de kapiteins en loodsen te laten weten waar de beste passage is om met hun schip te passeren. Op een grillige getijdenrivier als de Schelde verandert dit immers regelmatig."
Gebouw vol verhalen

Schets van het mechanisme van de tijdkleppen op de toren (1895 © SAA)
Huis van en voor de gemeenschap
Koen De Wilde, Interne Organisatie en Administratie van het Loodswezen, schetst hoe het gebouw ooit echt een open huis was. "Vroeger wandelde iedereen hier gewoon binnen en buiten. De deur ging nooit op slot. Er zat zelfs geen klink aan de voordeur. Het was een plek vol leven, 24 uur per dag, zeven dagen per week." De Smaakhaven wil dat gemeenschapsgevoel opnieuw tot leven wekken en een plek zijn waar iedereen welkom is. Of het nu gaat om het ontdekken van culinaire innovaties of het koesteren van traditionele Vlaamse kost.

Innovatie met ode aan traditie
Net zoals het Loodswezen ooit de spil was van de maritieme activiteit aan de Scheldekaaien, zal het gebouw in de toekomst ook voor culinair Vlaanderen een sleutelrol spelen. Als culinair belevingscentrum wordt het een plek waar de culinaire sector elkaar ontmoet om zo innovatie te stimuleren en traditie en vakmanschap te koesteren. Zo blijft de ziel van de plek niet alleen behouden, maar krijgt ze een nieuwe betekenis voor toekomstige generaties.
