4,2 miljoen euro voor Brugse Sint-Godelieveabdij

Sint-Godelieveabdij & Minderbroeders Kapucijnenklooster
Sint-Godelieveabdij-95 © Thomas De Boever

Jouw contactpersoon

Kristof Lataire
Kristof Lataire
Projectleider Sint-Godelieveabdij - Minderbroeders Kapucijnenklooster

Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir kent 4,2 miljoen euro relancemiddelen toe aan Brugge Foundation voor restauratiewerken aan de Sint-Godelieveabdij in Brugge. De focus zal daarbij liggen op de restauratie van de buitenruimten in en rond de abdij. Met de restauratiewerken aan de Brugse erfgoedparel wil Demir via Toerisme Vlaanderen de toekomstmogelijkheden van Vlaams religieus erfgoed tonen.

Begin 2021 kreeg Toerisme Vlaanderen de Sint-Godelieveabdij in Brugge in erfpacht met het doel de site te herwaarderen en te ontsluiten voor toeristen. Het project geeft de historische erfgoedsite een nieuwe toekomst en laat de beheerders van het religieus erfgoed in Vlaanderen zien wat de toekomstmogelijkheden zijn en hoe zo’n toekomstverkenning er in de praktijk kan uitzien.

Intussen is in Brugge al een hele weg afgelegd. In de zomer van 2021 opende de abdij voor het eerst in 400 jaar haar deuren en kwamen er bijna 16 000 mensen over de vloer. De publieke bevraging naar de herwaardering van de abdij, wat meteen de grootste ooit werd, leverde maar liefst 5000 toekomstvisies op. Uit die toekomstvisies werden 6 mogelijke scenario’s ontwikkeld die nadien afgetoetst werden bij een team van experten. Uiteindelijk kwam er één masterplan uit de bus. De definitieve plannen worden bekend gemaakt zodra er een architectenbureau gekozen is dat het masterplan zal finaliseren.

4,2 miljoen relancemiddelen

De totale realisatie van de Brugse abdijsite zal zo’n 14 miljoen euro kosten. Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir kent nu via Toerisme Vlaanderen alvast 4,2 miljoen euro relancemiddelen toe. Daarmee nemen we opnieuw een belangrijke horde richting de concrete realisatie van het toekomstplan. Die investering dient voor de eerste restauratiefase die effectief van start gaat in 2024. De focus ligt daarbij op de restauratie van de buitenruimten in en rond de abdij. Zo wordt de boerderij in de boomgaard, een van de oudste boerderijtjes van de Brugse binnenstad, in zijn volle glorie hersteld. Ook de muur die de abdij omsluiten, een paar honderd meter lang, wordt gerestaureerd.

Brugge Foundation: een gedroomde partner

Toen de zusters benedictinessen in 2013 de deur van de abdij definitief achter zich dicht trokken, droeg Brugge Foundation zorg voor de abdij. Ook na de verwerving door Toerisme Vlaanderen blijft de organisatie een partner. Brugge Foundation is een sterkhouder die draait op het enthousiasme van geëngageerde lokale vrijwilligers met een hart voor erfgoed. De afgelopen twee jaar was hun inbreng in de uitwerking van het nieuwe toekomstbeeld van groot belang.   

“Met ‘Reizen naar Morgen’ zijn we de weg ingeslagen naar een toeristisch Vlaanderen dat aangenaam is voor zowel de lokale bewoners als voor bezoekers. Daarom kregen de lokale Bruggelingen mee inspraak in wat de abdij in de toekomst voor hen kan betekenen. Ik investeer dan ook met veel vertrouwen in de restauratie van deze erfgoedparel”, zegt Demir.

Voorzitster van Brugge Foundation Ingrid Leye: “Het is voor onze organisatie een absolute meerwaarde dat we op de eerste rij mogen staan om de toekomst van de Brugse abdij verder vorm te geven. We doen dit uiteraard in nauwe samenwerking met Toerisme Vlaanderen”.   

De verwerving van de Sint-Godelieveabdij kadert binnen de verhaallijn ‘religieus erfgoed’, onderdeel van de themalijn ‘Vlaanderen Erfgoedbeleving’ van Toerisme Vlaanderen. Met het pilootproject 'De tuin van heden' in Brugge wil Toerisme Vlaanderen iedereen verantwoordelijk voor religieus erfgoed inspireren en ertoe aanzetten om na te denken over de toekomst van religieus erfgoed in Vlaanderen.